Onze visie

Huisvesting

In de afgelopen jaren is onze visie op het houden van paarden veel veranderd, waar we vroeger onze paarden traditioneel in boxen hielden, met een aantal uur per dag naar buiten. Geven we ze nu de mogelijkheid zelf te kiezen wat ze willen doen. Ze staan niet alleen, maar leven in een kudde met gemiddeld 5 tot 8 paardjes. Per kudde beschikken ze over een ruime inloopstal met uitloop naar een grote zand paddock.

Ook onze jonge hengsten groeien op in een kudde, die wordt geleidt door onze dekhengst Tendro del Charco.

Onze 2 hengsten die niet in kuddeverband gehouden kunnen worden omdat ze dit nooit geleerd hebben, hebben allebei een eigen paddock met inloopstal met zicht op de kuddes.

Voeding

Wij geloven dat de basis van goede voeding ruwvoer is, onze paardjes hebben altijd toegang tot onbeperkt ruwvoer, wat bestaat uit hooi, stro met afwisselend riet, wilgentakken, distels, brandnetels e.d.

Wanneer het weer het toelaat krijgen de paardjes gemiddeld 2-6 uur per dag toegang tot de weide. Bij gunstige omstandigheden krijgen ze door middel van strookbegrazing 24/7 toegang tot een stukje weide. Deze weides is speciaal ingezaaid met een mengsel geschikt voor paarden en bevat dus niet alleen gras maar ook aanvullende kruiden/planten.

Daarnaast voeren wij al onze paarden dagelijks de aanbevolen hoeveelheid Vitalbix Daily Complete, dit is een balancer die alleen de nodige vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Dit is dus geen krachtvoer!

Alles wat wij voeren is graan en melasse vrij en bevat een laag suikergehalte.

Mochten onze paardjes iets extra’s nodig hebben vullen wij dit aan met andere producten uit de lijn van Vitalbix, of bijvoorbeeld grasbrokken of luzerne.

Fokkerij

Een van onze doelen als Stoeterij is natuurlijk het fokken van veulentjes. Ook hierin hebben we een goed doordacht beleid ontwikkeld.

We streven altijd naar een gezond veulentje met een goed karakter,  mooie passende verhoudingen, een prachtig hoofdje,  goede bewegingen en 0% inteelt.

Om dit te bereiken kiezen we onze combinaties met zorg. En maken we gebruik van verschillende bekende maar ook minder bekende bloedlijnen.

 

 

Veulens

Wanneer onze veulens geboren worden, laten we ze de eerste maanden lekker baby zijn, we doen ze geen halsters om en raken ze alleen aan om te knuffelen wanneer ze hier zelf klaar voor zijn en naar ons toe komen. Sommige veulens willen dit vanaf de eerste week, maar een van onze veulentjes had hier bijna 5 maanden voor nodig! Het grappige is dat training vanaf dat moment niet moeilijker is dan bij de veulens die vanaf de eerste weken al aangeraakt worden. Met deze ontwikkeling houden wij ook rekening met het uitkiezen van veulentjes die mee gaan naar de keuring.

Onze veulens blijven bij voorkeur tot wel 12 maanden bij hun moeder, mocht dit door de conditie van de merrie niet kunnen, dan is het absolute minimum 6 maanden.

Omgang/training

De basis voor alle omgang en training is vertrouwen en respect over en weer.

Onze paardjes moeten niet voor ons werken, maar mogen met ons samenwerken.

Vanuit die visie leren wij onze jonge paardjes alles van een halstertje aan tot vast staan en voetjes geven, ook is het de basis van onze voorbereiding op de keuring. Het opstellen leren wij door alleen het goede te belonen, hoe klein dat stapje dan ook is. Vaak is dit “kunstje” binnen een week aan te leren, en hebben de paardjes er ook plezier in.

Ook in verdere training kijken we naar waar het paardje wel of geen plezier in heeft, en houden we daar rekening mee.